Akupunktio

Akupunktio on vanha Kiinasta alkunsa saanut hoitomuoto, jonka käyttö pieneläinten hoidossa on yleistynyt viime vuosikymmeninä myös länsimaissa.

Eläinlääkäri Paula Nyberg antaa akupunktiohoitoja koirille ja kissoille vastaanotollamme.

Akupunktiosta hyötyvät etenkin monet kipuvaivoista kärsivät lemmikit. Juuri kipuvaivojen hoidossa akupunktion tehoa onkin eniten tutkittu tieteellisesti, hyvin tuloksin. Tyypillisin hoidettava eläinpotilas on keski-ikäinen tai vanhempi nivelrikkoa sairastava koira.

Muita käyttökohteita kissoilla ja koirilla ovat olleet esimerkiksi lisääntymiselimiin liittyvät tilat kuten valeraskaus, sekä jotkin neurologiset sairaudet kuten välilevyntyrät, hornerin syndrooma, ja epilepsia (tarvittaessa asianmukaisen lääkityksen ohella).

Tavallisimmin käytetty hoitomenetelmä on ohuiden neulojen pistäminen kehon akupunktiopisteisiin. Useimmat lemmikit sietävät sen hyvin ilman rauhoitusta, ja kokeneemmat akupunktiopotilaat saattavat jopa rentoutua ja käydä oma-aloitteisesti nukkumaan hoidon aikana.

Akupunktiohoitoa voidaan käyttää mahdollisen lääke- tai leikkaushoidon rinnalla tai esimerkiksi leikkauksen jälkeisen kivun hallintaan. Hoito kannattaa pääsääntöisesti aloittaa tiheämmällä sarjalla (vähintään 3 kertaa noin viikon välein), jolloin hoidon tehoa päästään kunnolla arvioimaan.

Uudet ja lyhytkestoiset vaivat voivat joskus parantua täysin jo parilla akupunktiohoitokerralla, jolloin jatkohoitoa ei välttämättä tarvita. Monet potilaat kärsivät kuitenkin kroonisesta tai toistuvasta oireilusta, jolloin ylläpitohoitoakin voidaan tarvita ajoittain. Sopiva hoitoväli alun jälkeen on yksilöllinen, tavallisimmin 1-6 hoitokertaa vuodessa potilaan vaivasta, olosuhteista ja voinnista riippuen.