Koiran ja kissan rokotukset

Koiran ja kissan rokotukset annetaan ennaltaehkäisemään tai lieventämään tartuntatauteja.

Rokotuksen jälkeen elimistö muodostaa vasta-aineita, ja täten rokotussuojan muodostumiseen kuluu aikaa noin kaksi viikkoa. Tämän aikaa on eläin vielä suojattava tartunnoilta rokotuksen jälkeenkin. Tehosterokotusten yhteydessä tällaista ”karenssiaikaa” ei ole. Eläimen tulee olla terve ja lääkitty sisäloisten varalta 1-2 viikkoa ennen rokotusta, jotta rokotteelle muodostuisi mahdollisimman hyvä vaste.

Rokotuksista saattaa seurata haittavaikutuksia, jotka hyvin harvoin ovat vakavia. Joskus voi esiintyä kutinaa, kuonon turvotusta tai kuumetta. Oireet menevät yleensä ohi vuorokauden kuluessa ja onneksi niitä esiintyy harvoin. Pääsääntöisesti mitä vakampi haittavaikutus on, sitä nopeammin se ilmenee. Siksi suosittelemme aina pysyttelemään lemmikin kanssa vastaanoton välittömässä läheisyydessä noin 15 min rokotuksen jälkeen, jotta eläinlääkäärin apu on tarvittaessa lähellä.

Koiran rokotukset:

Koiranpennut rokotetaan penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, parvovirusripulia ja useimmiten myös kennelyskää vastaan 12 ja 16 viikon
ikäisinä. Myös raivotautirokotus 16 viikon iässä kuuluu koirien rokotusohjelmaan.

Kissan rokotukset:

Kissanpennut rokotetaan kissaruttoa ja kissaflunssaa vastaan 12 ja 16 viikon ikäisinä, tarvittaessa raivotautirokote annetaan 16 viikon ikäisenä (matkustelevat ja vapaina ulkona liikkuvat kissat).

Koirien ja kissojen tehosterokotukset annetaan rokotettavan lemmikin iästä ja rokotteesta riippuen 1-3 vuoden välein. Muistamisen helpottamiseksi lähetämme kutsun rokotuksiin hieman ennen niiden vanhenemista.

Ulkomaille matkustavan on hyvä ottaa ajoissa selvää kohdemaan tuonti- ja vientimääräyksistä. Suomeen tultaessa vaaditaan useimmissa tapauksissa tunnistusmerkintä, raivotautirokotus ja lemmikkieläinpassi sekä siinä eläinlääkärin merkintä 1-5 vrk vanhasta ekinokokkoosilääkityksestä.